Kip gehaktballetjes zijn een heerlijk borrelhapje, maar passen ook uitstekend bij je maaltijd, met rijst en groenten erbij. De balletjes hebben een lekkere stevige bite.
Voor de balletjes:
450 – 500 gram (scharrel)kipfilet
30 gram panko
10 gram fijngesneden lente ui + extra ter garnering
1 ei
1 teen knoflook
Voor de saus:
100 ml sojasaus
50 ml water
20 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels mirin
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel verse geraspte gember
1 theelepel maizena
Ook nodig: Peper en zout, Olijfolie
1. Plaats de kipfilets in de foodprocessor en maal tot gehakt.
2. Voeg de panko, ei, fijngesneden lente ui en geperste knoflook toe. Voeg ook peper en zout toe. Meng dit met de foodprocessor door elkaar.
3. Kneed balletjes van het kipgehakt. Je kunt 30 medium balletjes maken of 50 a 60 mini bites. Laat de gehaktballetjes een half uur in de koelkast rusten, afgedekt met folie.
4. Maak ondertussen de saus. Meng de sojasaus, het water, de basterdsuiker, mirin, gember en geperste knoflook in een sauspan bij elkaar. Breng aan de kook. Voeg zodra de saus kookt de theelepel maizena erdoor, en laat het nog 4 minuten zachtjes doorkoken. Haal de saus daarna van het vuur en laat afkoelen.
5. Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie erin. Bak hierin de kip gehaktballetjes goudbruin.
6. Voeg zodra de balletjes goed gebakken zijn tweederde van de teriyakisaus toe en roer goed. Bak de balletjes nog een aantal minuten tot de saus wat dikker is geworden en de gehaktballetjes bedekt zijn met een mooi laagje saus.
7. Serveer de balletjes als borrelhapje in een mooie schaal of als maaltijd met rijst en groenten. Als borrelhapje zijn de balletjes koud ook erg lekker. Gebruik de resterende teriyakisaus om te dippen.
Om het beste uit deze website te halen, is het goed om een eigen account te creëren. Zonder account blijven je boodschappenlijstje en favoriete recepten niet opgeslagen.
Met een account heb je de volgende voordelen:
Heb je al een account? Login