< terug

‘Pleursoep’ met kip en restjes groenten

ingredienten

    personen - +
  • ico

    Bijgerecht

    ico

    Hoofdgerecht

Ingrediënten voor de bouillon:
  • Restjes kip voor de bouillon, zoals bot, karkas of nek
  • Smaakmakers zoals wortel, ui, prei en knoflook
  • Laurier, peper en zout
Ingrediënten voor de soep:
  • Restjes kipvlees voor de vulling, zoals borstfilet
  • Restjes groenten, bijvoorbeeld winterpeen, prei, ui, paprika, mais of tomaat
  • Voor een maaltijdsoep extra vulling zoals aardappel of vermicelli
Voeg toe aan mijn boodschappenlijstje

‘Pleursoep’ met kip en restjes groenten

We gooien niks weg in de keuken, aldus chef René Pluijm van Pluijm’s Eetbare Wereld. Zo heeft hij dat van zijn moeder geleerd. Met zijn zogenaamde ‘pleursoep’ geeft hij inspiratie om restjes groenten en delen van de kip te gebruiken.

“Los van de kipfilet, die we allemaal zo graag eten, kunnen we ook de rest van de kip verwaarden. Voor een verse en smaakvolle bouillon zijn ‘restanten’ als botten, karkassen en nekken van de kip goed te gebruiken. Met restjes groenten die we allemaal wel hebben liggen en een stukje kippenvlees maken we de soep compleet.”

Het is eigenlijk een soep zonder recept, want het is afhankelijk van wat je in de koelkast hebt liggen, maar ter inspiratie delen we een voorbeeldrecept.

Benodigdheden bouillon:

  1. Restjes kip voor de bouillon, zoals bot, karkas of nek.
  2. Smaakmakers zoals wortel, ui, prei en knoflook.
  3. Laurier, peper en zout.

Bereiding bouillon:

  1. Was en snij de smaakmakers naar keuze in grove stukken.
  2. Leg de restjes kip in een soeppan, voeg de smaakmakers en laurier toe en het water.
  3. Breng het aan de kook en zet het vuur lager. Laat de bouillon minimaal 2 uur zachtjes trekken. Hoe langer, hoe beter. Schep het schuim dat komt bovendrijven eraf.
  4. Als het is ingekookt, giet het dan af door een zeef en eventueel nog door een schone theedoek. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet er af.

Benodigdheden soep:

  1. Restjes kipvlees voor de vulling, zoals borstfilet.
  2. Restjes groenten, bijvoorbeeld winterpeen, prei, ui, paprika, mais of tomaat.
  3. Voor een maaltijdsoep extra vulling zoals aardappel of vermicelli.

Bereiding soep:

  1. Zet de bouillon op het vuur.
  2. Snij de groenten in stukken en voeg, samen met de extra vulling en kleine stukjes kippenvlees, toe aan de bouillon.
  3. Laat de soep ongeveer een kwartier pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Klaar is je ‘pleursoep’!

Benieuwd naar waar jouw geselecteerde deel van de kip vandaan komt? Neem dan gerust een kijkje op de website van Kip in Nederland.
Neem ook eens een kijkje op onze ‘Hoe Kipt Nederland‘ pagina. Hier zie je hoe andere Nederlanders hun favoriete gerecht met kip bereiden.

Print dit recept

Tips!