Breng de Italiaanse zon naar je bord met deze heerlijke citroen kip. Sappige, gepekelde kippendijen met een krokant velletje, gestoofd in een frisse citroensaus met een vleugje rode wijnazijn en kruiden – perfect voor een smaakvolle maaltijd voor 4 personen. Dit gerecht is eenvoudig en verfijnd en ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Reken op een bereidingstijd van 45 minuten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Kip:
8-12 kippendijen met vel en bot
2 el olijfolie
2 citroenen (rasp en sap apart bewaren)
250 ml kippenbouillon of fond
1 el rode wijnazijn
1 sjalot, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 el bloem
25 g boter
1 tl gedroogde oregano
Versgemalen zwarte peper
Klein bosje peterselie, fijngehakt
Pekelwater:
1 liter koud water
40 g zout
1 el suiker
Voorbereiding:
Roer zout en suiker door het koude water tot het is opgelost. Leg de stukken kip 30 minuten in het pekelwater.
Haal de kip uit het pekelwater en dep goed droog met een doek of keukenpapier.
Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit. Bewaar het sap en de rasp apart.
Hak de sjalot, knoflook en peterselie fijn. De peterselie apart houden.
Bereiding van de Citroen kip:
Verwarm de oven voor op 220 °C hete lucht.
Verhit olijfolie in een koekenpan. Leg de kip met de velkant naar beneden in de pan en bak deze in ongeveer 15 minuten mooi krokant. Haal de kip uit de pan en leg met het vel naar boven in een ovenschaal.
Smelt de boter in dezelfde pan en bak hierin de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en laat deze kort garen.
Blus af met citroensap, rode wijnazijn en koude bouillon (of fond). Al roerend aan de kook brengen. Voeg oregano en peper toe, en laat de saus kort inkoken. Roer de citroenrasp erdoor.
Giet de saus voorzichtig in de ovenschaal, en zorg dat de velkant van de kip niet bedekt is. De kip moet half onderstaan in de saus.
Bak de kip 20 minuten in de oven tot het vel nóg krokanter is en de kip gaar. Het vocht dat uit de kip komt, moet helder zijn.
Haal de kip uit de ovenschaal, roer de peterselie door de saus en controleer de smaak en dikte.
Serveer de saus op borden of een schaal en leg de stukken kip erop.
Waan je met dit heerlijke kipgerecht even in Italië. Buon appetito!
Om het beste uit deze website te halen, is het goed om een eigen account te creëren. Zonder account
blijven je boodschappenlijstje en favoriete recepten niet opgeslagen.
Met een account heb je de volgende voordelen:
• Bekijk je boodschappenlijstje en opgeslagen recepten gemakkelijk op verschillende apparaten.
• We slaan jouw favoriete recepten en je boodschappenlijstje op voor zolang als het account
bestaat.