< terug

 

Bas kipt beercan-chicken met salade

Maak je klaar voor een heerlijke barbecue-ervaring met deze beercan-chicken! Sappige, gekruide hele kip met knapperige krieltjes en een frisse salade. Beercan-chicken is niet alleen een leuke manier om kip te bereiden, maar het levert ook een lekker mals resultaat op. Door de kip op een blikje bier te zetten, zorgt de stoom van het bier ervoor dat de kip van binnenuit vochtig blijft, terwijl de buitenkant heerlijk krokant wordt op de barbecue. Voor iedere BBQ-liefhebber!

Ingrediënten (4 personen):
-1 hele kip
-500 gram krieltjes
-olie (voor het bakken van de krieltjes)
-(krop) ijsbergsla
-4 wortelen
-1 ei
-dijon mosterd
-olijfolie
-wijnazijn
-1 blikje bier
-1 limoen

Voor de rub (naar smaak mengen)
-peper en zout
-knoflookpoeder
-chilipoeder
-paprikapoeder
-een paar eetlepels suiker

Bereiding:
Stap 1. Begin met het smeren van de rub, onder het vel en in de binnenkant van de kip. Wees niet te zuinig. Sprenkel wat olijfolie over de buitenkant van de kip, smeer de olie uit en verdeel daar de rest van de rub overheen.

 

Stap 2.

Steek de barbecue aan. Het is belangrijk dat je de temperatuur redelijk constant kunt houden op 180 tot 200 graden Celsius, dus een ruime kamado-barbecue is dan handig.

 

Stap 3. Stop een halve limoen in de kip. Zet de kip rechtop op het geopende blikje bier (met het bier er nog in), zodat de beercan-chicken in de barbecue kan blijven staan. Sluit het deksel van de barbecue. De kip gaart in ongeveer 1 uur en een kwartier. Check af en toe of de temperatuur nog de juiste is.

 

Stap 4. Bak de krieltjes in olie totdat ze mooi bruin zijn.

 

Stap 5. In de tussentijd bereid je de salade. Snijd de ijsbergsla in repen en de wortels julienne (gebruik daarvoor bijvoorbeeld een keukenmachine). Kook een eitje.

Stap 6. Maak een eenvoudige vinaigrette van olijfolie en wijnazijn (verhouding 3:1) en maak die op smaak met dijon mosterd. Voeg er naar smaak specerijen en kruiden aan toe.

 

Stap 7. Mix de sla, wortel, ei en vinaigrette in een kom.

 

Stap 8. Haal de kip van het blikje bier af en uit de barbecue. Snijd de kip in vier stukken en serveer de porties samen met de krieltjes en de salade op een bord.

 

#kiprecept #beercanchicken #helekip #salade #krieltjes #barbecue #kamado #zomergerecht

 

Volg of abonneer je op onze kanalen voor meer inspirerende recepten:

YouTube: www.youtube.com/Kiprecepten
Instagram: www.instagram.com/kiprecepten
Facebook: www.facebook.com/kiprecepten.nl
TikTok: www.tiktok.com/@kiprecepten
Pinterest: nl.pinterest.com/allekiprecepten
Website: www.kiprecepten.nl